trehaloza

Trehaloza to dwucukier, więc kojarzy się raczej ze związkiem, który jest dodawany do żywności. To fakt, ponieważ spotkasz ją m.in. w składzie wyrobów cukierniczych, dżemów, czy suszonych owoców. Jednak jej rola nie kończy się na tym, że dodaje produktom słodyczy. Okazuje się, że trehaloza występuje także w składzie kosmetyków. Jak to się stało, że związek złożony z dwóch cząsteczek glukozy używany jest nie tylko jako zamiennik cukru? Poznaj odpowiedź na to pytanie i sprawdź jak działa trehaloza w kosmetykach.

Z tego tekstu dowiesz się:

  • czym jest trehaloza,
  • gdzie występuje trehaloza,
  • jakie działanie mają kosmetyki z trehalozą,
  • jak włączyć trehalozę do codziennej pielęgnacji.


Czym jest trehaloza?


Trehaloza należy do dwucukrów (inaczej disacharydów), do których zalicza się również popularna laktoza oraz sacharoza. Składa się z dwóch cząsteczek glukozy połączonych wiązaniem O-glikozydowym.

Tu pojawia się pytanie czy skoro należy do tej samej grupy związków co laktoza i sacharoza również występuje w żywności? Okazuje się, że tak. Spotkać ją można w warzywach, czy chlebie. Ponadto jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczych. W Stanach Zjednoczonych i krajach Unii Europejskiej używa się jej jako zamiennika białego cukru. Dodawana jest do wyrobów cukierniczych, napojów, dżemów, lodów, suszonych owoców, a także mrożonek. Co dzieje się z trehalozą, która trafi do organizmu drogą pokarmową? Jest trawiona w jelicie cienkim – enzym o nazwie "trehalaza" powoduje jej rozpad na 2 cząsteczki glukozy.

Ciekawostką jest, że trehaloza to związek, który jest nie tylko dodatkiem do żywności czy kosmetyków. Niektóre organizmy są w stanie ją syntetyzować. Mowa tu o owadach, grzybach, a także roślinach pustynnych (niestety ssaki są tu wyjątkiem).

Nie bez powodu jest ona wytwarzana przez rośliny żyjące w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Trehaloza magazynuje wodę i stopniowo uwalnia ją, gdy dochodzi do odwodnienia. Ponadto jako związek, który ma silne właściwości przeciwutleniające chroni rośliny przed szkodliwym promieniowaniem UV. To wszystko sprawia, że przetrwanie w warunkach pustynnych staje się dla nich prostsze.

Trehaloza chroni rośliny przed suszą i nadaje słodki smak potrawom. W takim razie jakim cudem jest to ceniony składnik kosmetyków? Jej zdolność do zatrzymywania wody oraz właściwości przeciwutleniające mogą być wykorzystywane nie tylko przez rośliny, ale i ludzi. W jaki sposób? Poniżej znajdziesz odpowiedź na to pytanie, dowiesz się jak działa trehaloza i czy powinnaś włączyć ją do codziennej pielęgnacji.

 

Jakie działanie ma trehaloza?

trehaloza


Omawianie działania trehalozy zacznijmy od wyjaśnienia, dlaczego pojawia się w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej i suchej. Wynika to z tego, że naśladuje cukry, które znajdują się w naturalnym czynniku nawilżającym (ang. Natural Moisturizing Factor, NMF).

Jest to mieszanina związków rozpuszczalnych w wodzie, które zlokalizowane są w najbardziej zewnętrznej warstwie naskórka (czyli warstwie rogowej). Oprócz cukrów w jej skład wchodzą m.in. glukozamina, kwas piroglutaminowy (PCA) i jego sól sodowa, kreatynina i mocznik. NMF odgrywa ważną rolę, ponieważ związki będące jego składnikami wykazują zdolność do wiązania wilgoci w naskórku, zapewniają odpowiedni poziom nawilżenia skóry i chronią ją przed wysuszeniem.

 

trehaloza

 

To tłumaczy dlaczego trehaloza naśladująca składniki NMF wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym do wytwarzania kosmetyków o działaniu nawilżającym. Jednak na tym nie koniec. Oprócz tego, że trehaloza zapobiega przeznaskórkowej utracie wody i przywraca skórze właściwy poziom nawilżenia chroni ją przed promieniowaniem UV i zanieczyszczeniami powietrza.

Ponadto możesz spotkać ją w kremach anti-aging, a także innych kosmetykach, które mają przywracać naszej skórze młody wygląd. Jest to spowodowane tym, że:

  • chroni fibroblasty, czyli komórki odpowiedzialne za produkcję kolagenu i elastyny przed odwodnieniem. Dzięki temu zwiększa elastyczność skóry i sprawia, że wygląda młodziej.
  • jako związek o silnych właściwościach przeciwutleniających zwalcza wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się skóry. Wolne rodniki pełnią ważne funkcje w ludzkim organizmie, ale ich nadmiar jest szkodliwy (nie tylko dla skóry, ale i zdrowia). W dzisiejszych czasach problem z nadmierną ilością wolnych rodników w organizmie jest dość częsty. Wynika to z tego, że do ich powstawania predysponuje m.in. przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, nałogowe palenie papierosów, nadmierne spożywanie alkoholu, stres, niezdrowa dieta. To tłumaczy dlaczego kosmetyki z trehalozą i innymi związkami zaliczanymi do przeciwutleniaczy cieszą się dużym zainteresowaniem.
  • poprzez poprawę nawilżenia skóry sprawia, że zmarszczki mimiczne są mniej widoczne.

Można powiedzieć, że trehaloza działa podobnie jak inny popularny składnik kosmetyków do cery suchej i dojrzałej – kwas hialuronowy. Jednak nie jest powiedziane, że powinnaś włączyć ją do pielęgnacji tylko wtedy, gdy masz cerę suchą lub zauważyłaś drobne zmarszczki. Dzięki temu, że trehaloza przyczynia się do nawilżenia i odżywienia skóry, działa antyoksydacyjnie i chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi jest polecana do każdego typu cery.

Kosmetyki z trehalozą możesz stosować nawet, jeśli jesteś posiadaczką cery wrażliwej. Ze względu na to, że trehaloza chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi swędzenie i pieczenie jest polecana nawet w pielęgnacji skóry atopowej.

 

Trehaloza w codziennej pielęgnacji – praktyczne wskazówki

trehaloza


Jeśli pierwszy raz słyszysz o tym cennym związku pewnie zastanawiasz się jak wykorzystać jego właściwości w praktyce? Dobra informacja jest taka, że trehaloza występuje w różnych kosmetykach. Nie tylko w kremach. Spotkasz ją również w składzie serum, produktów przeznaczonych do pielęgnacji włosów a nawet kosmetykach dezodorujących (ponieważ niweluje nieprzyjemne zapachy). Dzięki temu możesz zdecydować czego aktualnie potrzebujesz.

Kupując kosmetyki z trehalozą pamiętaj o tym, że powinny być one dobrane do potrzeb Twojej skóry. Jeśli masz cerę dojrzałą i potrzebujesz czegoś, co wygładza drobne zmarszczki a jednocześnie działa nawilżająco poszukaj kosmetyków anti-aging. Dobrze, jeśli w ich składzie występuje również kwas hialuronowy, kolagen, czy koenzym Q10, które podobnie jak trehaloza mają działanie przeciwstarzeniowe.

Z kolei jeśli masz skórę wrażliwą, skłonną do podrażnień zwróć uwagę na kosmetyki z naturalnym składem bez zbędnych dodatków. W preparatach przeznaczonych do cery wrażliwej zamiast substancji zapachowych, czy barwników powinny znaleźć się składniki o działaniu nawilżającym, przeciwzapalnym i łagodzącym. Trehaloza, dzięki właściwościom silnie nawilżającym zajmuje ważne miejsce na liście składników. Oprócz niej szukaj na niej m.in. pantenolu, alantoiny, czy olejków roślinnych.

Warto pamiętać również o tym, że trehaloza chroni skórę przed promieniowaniem UV. W związku z tym zajmuje ważne miejsce w pielęgnacji skóry podczas okresu letniego. W tym czasie możesz pomyśleć o tym, aby korzystać z jej właściwości jeszcze częściej (np. nakładając krem lub serum z trehalozą 2 razy dziennie).

Wiesz już jak dobrać kosmetyki do potrzeb skóry. W takim razie kolejne pytanie dotyczy tego jak je stosować? Odpowiedź zależy od rodzaju produktu. Zarówno krem, jak i serum powinnaś nakładać na dokładnie oczyszczoną skórę twarzy i szyi (najlepiej 2 razy dziennie). Ważna jest kolejność aplikacji. Serum nakładaj jeszcze zanim sięgniesz po krem – są to kosmetyki, które wbrew pozorom nie powinny być stosowane zamiennie. Najlepiej jeśli są używane razem, ponieważ dobrze dobrane serum wzmacnia działanie kremu. Pamiętaj o tym, jeśli Twoja skóra potrzebuje dodatkowego nawilżenia, zauważyłaś na niej oznaki zmęczenia lub starzenia.

Trehaloza w kosmetykach potrafi zdziałać cuda. Nic więc dziwnego, że wykorzystuje się ją nie tylko w przemyśle spożywczym. Jeśli jeszcze nie miałaś okazji przekonać się o jej cennym działaniu najwyższy czas to zmienić. Ten naturalny dwucukier pomoże Ci zapomnieć o problemie z suchą skórą, oznakami starzenia i ochroni skórę przed szkodliwymi zanieczyszczeniami.

 

Bibliografia:

 

  1. BUREK, Malgorzata, et al. Trehaloza–właściwości, biosynteza, zastosowanie. Chemik, 2015, 69.8.
  2. Giovannel L, et al. Effect of Methyl–β–Cyclodextrin and Trehalose on the Freeze-Drying and Spray-Drying of Sericin for Cosmetic Purposes, Pharmaceuticals 2021, 14, 262.
  3. Greco L, et al. Evaluation of the Filming and Protective Properties of a New Trehalose and Ceramides Based Ingredient, Cosmetics 2019, 6, 62.

Paulina Górska 
Skończyła studia na Uniwersytecie Medycznym (studia I stopnia) i Uniwersytecie Medycznym w
Poznaniu (studia II stopnia).
Pasjonatka zdrowego stylu życia, autorka publikacji na temat zdrowego odżywiania, naturalnej pielęgnacji, suplementacji i ziołolecznictwa.