Polifenole

To, co spożywamy w codziennej diecie, silnie kształtuje nasze zdrowie oraz samopoczucie. Stąd też należy skupiać się na jakości diety oraz składnikach odżywczych w niej zawartych. Coraz częściej mówi się o związkach, jakimi są polifenole. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które posiadają działanie przeciwutleniające i antyzapalne. Ich obecność w codziennej diecie ma korzystny wpływ na samopoczucie, profilaktykę zdrowotną i szeroko rozumiane zdrowie. Czym są polifenole i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety?

Z tego artykułu dowiesz się:

  • Polifenole - co to jest?
  • Polifenole - właściwości
  • Polifenole i ich zastosowanie w kosmetyce


Polifenole - co to jest?

 

Polifenole są związkami naturalnie występującymi w roślinach. Są one organicznymi związkami chemicznymi i wykazują działanie biologiczne, polegające na wzmacnianiu organizmu człowieka poprzez efekt antyzapalny. Stany zapalne wywołane obecnością
związków, jakimi są wolne rodniki, przyczyniają się do pogorszenia zdrowia człowieka i wywoływania różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych. Stąd też poznanie działania polifenoli jest kluczowe dla odzyskania zdrowia i utrzymania go w dobrej kondycji.

 

Źródła polifenoli

Przy zmianie stylu życia i chęci podjęcia działań ku poprawie zdrowia i samopoczucia, warto wiedzieć, jakie jest dobre źródło naturalnych przeciwutleniaczy, a właściwie źródła.

Gdzie można znaleźć polifenole:

  • Herbaty (np. w liściach zielonej herbaty, yerba mate),
  • Winogrono (szczególnie ciemne winogrona),
  • Owoce jagodowe (szczególne czarne porzeczki),
  • Orzechy i ziarna,
  • Kakao,
  • Związki fenolowe w skórce owoców,
  • Siemię lniane,
  • Czerwone wino,
  • Produkty sojowe,

... A nawet kasztany jadalne
Jak widać, duże ilości polifenoli znajdują się w owocach i warzywach oraz pozostałych charakterystycznych produktach spożywczych, które należy wprowadzić do diety.

 

polifenole

 

Polifenole w diecie - podział na grupy

 

W świecie natury wyróżnia się ponad 8000 rodzajów polifenoli, natomiast można je podzielić na 3 główne grupy. Polifenole dzielą się na:

  • Flawonoidy,
  • Kwasy fenolowe,
  • Związki polifenolowe.

Każda z grup charakteryzuje się nieco odmienną strukturą chemiczną, co wpływa na działanie antyoksydacyjne. Flawonoidy są określane jako bioflawonoidy i stanowią najbardziej powszechną grupę polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. Następnie znajdują się kwasy fenolowe, które zawierają w swojej strukturze grupy hydroksylowe nadające fenolokwasom właściwości antyzapalnych. Inne związki polifenolowe to grupa substancji w wielu właściwościach prozdrowotnych. Związki te często można znaleźć w różnego rodzaju warzywach, owocach oraz roślinach strączkowych, np. w soi.

Z uwagi na rozległość występowania, jaką charakteryzują się polifenole, warto urozmaicać swoje codzienne żywienie, aby mieć pewność, że dostarczamy do organizmu różnych grup związków polifenolowych. Różnorodne żywienie będzie stanowiło absolutną podstawę w prawidłowej profilaktyce chorób cywilizacyjnych i jednocześnie dostarczało wielu pozytywnych doznań smakowych.

 

Polifenole - właściwości

 

Ze względu na to, że polifenole stanowią ogromną grupę związków, ciężko jest mówić o właściwościach wybranej grupy tych substancji. Należy skupić się na całości benefitów, jakie można osiągnąć, spożywając polifenole.

Bogatym źródłem związków polifenolowych są rośliny. Nie można o nich zapominać w kontekście doświadczenia właściwości zdrowotnych.

 

polifenole

 

Polifenole a zdrowie serca

W profilaktyce chorób układu krążenia, ważne jest żywienie i dbanie o dietę. Okazuje się, że dieta bogata w związki polifenolowe przyczynia się do regulacji parametrów lipidogramu, jakimi są poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów (TG).

Ponadto polifenole wpływają antyzakrzepowo. Nadmierna ilość płytek krwi to stan zapalny, który może powodować ryzyko zachorowania na miażdżycę. Płytki krwi ulegając nadmiernej agregacji, stanowią zagrożenie dla żył i tętnic, co może powodować chorobę niedokrwienną serca. Polifenole zapobiegają takiej sytuacji, ograniczając tworzenie się zakrzepów. Innymi słowy, polifenole wykazują działanie rozrzedzające.

Z uwagi na fakt, że z powodu chorób serca umiera corocznie bardzo dużo osób w populacji polskiej, należy zwracać szczególną uwagę na styl życia, sposób żywienia i aktywność fizyczną, które jako kolektyw świetnie wpływają na profilaktykę zdrowotną i ograniczają ryzyko zgonów oraz skutki chorób.

Nowotwór a działanie polifenoli

Badania przeprowadzane na substancjach prozdrowotnych zawartych w roślinach potwierdzają, że większość znanych nam związków polifenolowych posiada działanie przeciwnowotworowe. Antyoksydanty zawarte w roślinach wpływają na zniwelowanie mutacji DNA oraz zniszczeń wywołanych obecnością wolnych rodników.

Wysokie spożycie związków polifenoli wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na różne typy nowotworów. Ponadto wykazują one działanie ochronne wobec organizmu objętego nowotworem, co skutkuje lepszymi rokowaniami w trakcie leczenia.

Obecność polifenoli jest obowiązkowa w przypadku okresu chemioterapii oraz radioterapii. Polifenole ograniczają także rozprzestrzenianie się nowotworu przez naczynia krwionośne.

 

Właściwości przeciwutleniające polifenoli

Jedną z najważniejszych właściwości polifenoli są właściwości antyoksydacyjne, czyli takie, które umożliwiają sprawne zmiatanie związków prozapalnych, jakimi są wolne rodniki tlenowe.

Ich działanie powoduje lokalny stan zapalny, który powoduje destrukcję i niszczenie poszczególnych tkanek, jakimi dysponuje organizm człowieka. To dalej przyczynia się do obciążenia poszczególnych tkanek, co negatywnie przekłada się na ich funkcjonowanie.

Aby temu zapobiegać i niwelować nadmiar cytokin prozapalnych (np. IL-1, IL-6, TNF-alfa, Nf-kB) należy dbać o codzienne żywienie bogate w niskoprzetworzone produkty oraz odpowiednią suplementację przeciwutleniaczami, które gwarantują silne działanie antyoksydacyjne niszczące wolne rodniki i regenerujące uszkodzone tkanki.

 

Jakie są inne właściwości polifenoli?

 

Oprócz głównych właściwości zdrowotnych wspierających działanie profilaktyczne, antyoksydanty wpływają także na inne układu człowieka.

  • Poprawiają pamięć i funkcjonowanie mózgu,
  • Uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając krwotokom,
  • Wywołuję stymulację wydzielania insuliny- poprawiając insulinowrażliwość,
  • Wpływają na insulinooporność powodując niższy poziom cukru
  • Wspierają działanie preparatów, w szczególności medycznych (np. metformina),
  • Chronią przed stresem oksydacyjnym i co za tym idzie wykazują silne działanie przeciwutleniające
  • Poprawiają stan mikroflory jelitowej, wpływając korzystnie na trawienie i samopoczucie.

Warto więc pamiętać o tym, że najwięcej polifenoli znajduje się w zdrowej żywności. Naturalne źródła tych związków gwarantują ich dobrą wchłanialność oraz efekt działania.

 

  polifenole

 

Polifenole i ich zastosowanie w kosmetyce

Antyoksydanty oprócz wywierania efektu zdrowotnego wewnątrz organizmu, stanowią także cenne źródło substancji chroniących naszą zewnętrzną powłokę, jaką jest skóra. Polifenole jako zawiązki o działaniu antyzapalnym powodują tzw. efekt anti-aging, który jest szeroko stosowany w kosmetyce. Kosmetyki z antyoksydantami, np. kakao, przyczyniają się do łagodzenia zmarszczek, uelastyczniania skóry, regeneracji wiązań kolegenu i odżywienia powierzchownych tkanek.

Ponadto obecność polifenoli w kosmetykach sprzyja ogólnej poprawie wyglądu i kondycji skóry, włosów i paznokci, co sprawia, że są to preparaty idealne w codziennym stosowaniu, a co najważniejsze - są bezpieczne i skuteczne.

 

 

Źródła

  1. Manach C., Scalbert A., Morand C., Rémésy C., Jiménez L. Polyphenols: Food sources and bioavailability. Am. J. Clin. Nutr. 2004;79:727–747. doi: 10.1093/ajcn/79.5.727.
  2. Pandey K.B., Rizvi S.I. Plant Polyphenols as Dietary Antioxidants in Human Health and Disease. Oxidative Med. Cell. Longev. 2009;2:270–278. doi: 10.4161/oxim.2.5.9498.
  3. Abbas M., Saeed F., Anjum F.M., Afzaal M., Tufail T., Bashir M.S., Ishtiaq A., Hussain S., Suleria H.A.R. Natural polyphenols: An overview. Int.
  4. J. Food Prop. 2017;20:1689–1699. doi: 10.1080/10942912.2016.1220393.Tena N., Martín J., Asuero A.G. State of the Art of Anthocyanins: Antioxidant Activity, Sources, Bioavailability, and Therapeutic Effect in Human Health. Antioxidants. 2020;9:451. doi: 10.3390/antiox9050451.

 

Mateusz Jageilski - Szczypik
Dietetyk kliniczny, Trener przygotowania motorycznego
Specjalizuję się w żywieniu i treningu w zaburzeniach hormonalnych, głównie w chorobach Hashimoto i chorobach tarczycy. Autor licznych artykułów w tematyce dietetyki i suplementacji. Na co dzień pomagam osobom odzyskać zdrowie poprzez zalecenia żywieniowe i odpowiednio przygotowany trening. Prowadzę również treningi motoryczne z dziećmi, by niwelować nieprawidłowe wzorce ruchowe i postawę.