lanolina

Lanolina stosowana jest w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym od dawna. Znana od setek lat chroni skórę owiec przed czynnikami zewnętrznymi. Z powodzeniem stosowana również na skórę człowieka, chroni przed nadmiernym wysuszeniem skóry.

Z tego tekstu dowiesz się:

  • skąd wzięła się lanolina,
  • jakie są jej właściwości,
  • jakie jest jej zastosowanie w kosmetykach.


Krótka historia o tym, skąd się wzięła lanolina


Nazwa lanoliny pochodzi od słów lana (wełna) i oleum (olej). Oznacza więc olej z wełny. To żółta, woskowata substancja pozyskiwana z wełny owiec. Produkowana jest przez gruczoły łojowe owiec. Jej rolą jest ochrona skóry zwierzęcia przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Lanolina tak naprawdę nie jest olejem, a woskiem. Lanolina to długołańcuchowy woskowy ester zawierający cholesterol. Ma jednak inny skład niż sebum człowieka.

Olej lanolinowy pozyskuje się poprzez przepuszczenie wełny owczej przez specjalne urządzenie- wirówkę. W ten sposób olej oddzielany jest od zanieczyszczeń. W ten sposób lanolinę pozyskuje się po strzeżeniu owiec, a więc jej pozyskiwanie nie wyrządza krzywdy zwierzętom.

 

Lanolina- reakcje alergiczne

lanolina


Lanolina jest uważana za substancję bezpieczną dla nieuszkodzonej skóry. Jest ona częstym składnikiem produktów kosmetycznych na wszelkiego rodzaju problemy, m.in. egzemę, oparzenia czy rany. Z reguły nie powinna uczulać, jednak uczulenie może wystąpić. Dlatego przed zastosowaniem warto wykonać próbę uczuleniową tej substancji.

 

 

Rodzaje lanoliny:


Wyróżniamy dwa rodzaje lanoliny:

  • czystą/ bezwodną- najczęściej wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym, jest bezwonna,
  • uwodnioną- ma charakterystyczny zapach, jest dość gęsta, stosowana np. do produkcji smarów. Ma barwę żółto brązową.


Lanolina bezwodna jest lżejsza i pozbawiona charakterystycznego zapachu. Z tego powodu to właśnie ta postać lanoliny jest powszechnie stosowana w kosmetykach pielęgnacyjnych.

 

 

Lanolina i jej właściwości


Lipidy odbudowują barierę hydrolipidową skóry. Skuteczny jest szczególnie cholesterol, który pomaga przywrócić naturalną barierę. Wraz z wiekiem poziom lipidów w skórze spada, co sprzyja przesuszeniu. Czysta lanolina jest pomocna w pielęgnacji skóry suchej. Jest składnikiem kremów przyspieszających gojenie. Lanolina nawilża skórę i ma właściwości zmiękczające. Polecana jest dla matek karmiących jako remedium na podrażnione brodawki.

Właściwości lanoliny:

  • regeneruje warstwę lipidową,
  • niweluje szorstkość skóry,
  • chroni przed nadmiernym wysuszeniem skóry,
  • chroni przed działaniem szkodliwych czynników,
  • łagodzi podrażnienia,
  • zapobiega nadmiernej utracie wody.

 

lanolina


Szorstka skóra

Szorstka, przesuszona skóra wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Stosować lanolinę można na skórę całego ciała. Sprawdzi się zarówno na wysuszone dłonie, jak i spierzchnięte usta. Dzięki właściwościom regeneracyjnym stymuluje skórę. Dodatkowo zapobiega utracie wody. Czysta lanolina może być stosowana m.in. na szorstkie łokcie czy inne przesuszone obszary na ciele.

Przesuszona skóra

Oczyszczona lanolina bezwodna chroni skórę przed nadmierną utratą wody. To czyni ją dobrą substancją nawilżającą. Sprawdzi się przy odwodnionej cerze. Sucha cera charakteryzuje się niedostatecznym poziomem wody. Obecne są suche skórki. Taka cera, poprzez zaburzony płaszcz hydrolipidowy- jest skłonna do podrażnień. Lanolina działa jako emolient i poprawia nawilżenie. Zastosowanie lanoliny w kosmetykach do suchej skóry jest szczególnie popularne. W przemyśle kosmetycznym jest składnikiem kremów nawilżających, balsamów czy maści.

Skóra atopowa

Ten naturalny wosk zwierzęcy jest składnikiem wyrobów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry atopowej. Skóra atopowa ma zaburzoną warstwę ochronną, dlatego nawilżanie i regeneracja to podstawowe kroki jej pielęgnacji. Lanolina pomoże odbudować warstwę lipidową. To substancja, która sprawdzi się w przypadku osób zmagających się z atopowym zapaleniem skóry jako substancja pomocnicza w balsamach do pielęgnacji skóry.

Spierzchnięte usta

Szerokie zastosowanie lanoliny pozwala stosować ją na wiele dolegliwości skórnych. Jeśli zmagasz się ze spierzchniętymi ustami, nałóż na noc grubą warstwę czystej lanoliny. Taki zabieg zregeneruje skórę ust i dogłębnie ją nawilży. W aptekach stacjonarnych można dostać czystą lanolinę bezwodną.

Skóra po słońcu

Skóra po słońcu jest nadmiernie wysuszona. Promienie słoneczne zaburzają warstwę hydrolipidową, podnoszą temperaturę skóry i wzmagają odparowywanie wody z naskórka. Lanolina pomoże w regeneracji cery po słońcu, przyniesie ukojenie i ulgę. Lanolina kosmetyczna jako dodatek do kremu po opalaniu pomoże przywrócić odpowiedni poziom nawilżenia skóry. W produktach po opalaniu warto stosować ją razem z innymi składnikami takimi jak aloes, pantenol, mocznik czy alantoina.

 

Lanolina w kosmetykach


Kosmetyki do demakijażu

Lanolina to dobry emulgator. Co to oznacza? Emulguje razem tłuszcze i wodę. Dzięki tej właściwości substancja ta sprawdzi się w kosmetykach do demakijażu. Skutecznie oczyszcza i myje cerę z zanieczyszczeń. Wraz z innymi substancjami myjącymi zarówno na bazie wody, jak i oleju, lanolina jest składnikiem wspomagającym demakijaż skóry twarzy.

Balsamy do ciała

Lanolina jest emolientem, co czyni ją dobrym składnikiem balsamów do ciała. Tworzy na powierzchni skóry ochronną warstwę i zapobiega utracie wody. W ten sposób chroni skórę przed przesuszeniem. Lanolinę znajdziemy w składzie balsamów do ciała, gdzie wraz z olejkami roślinnymi tworzy intensywnie nawilżające i odżywiające kompozycje. Dodatkowo natłuszcza. Sprawdzi się przy suchej skórze, która produkuje zbyt małą ilość sebum.

Kremy do twarzy

Właściwości lanoliny to wiązanie wody i natłuszczanie skóry ciała. Może być wykorzystywana jako składnik kremów do twarzy- nawilżających, regenerujących, ochronnych, natłuszczających czy odżywczych. Nie zaleca się nakładania samej lanoliny na twarz, jednak jako składnik kremów będzie dobrym wyborem szczególnie dla posiadaczek suchych cer. Sprawdzi się również zimą, ponieważ tworzy na skórze delikatny film, który chroni przed mrozem czy wiatrem.

Kosmetyki do pielęgnacji włosów

Lanolina to substancja o różnym zastosowaniu. Zwierzęta posiadające wełnę wytwarzają lanolinę do ochrony skóry i wełny m.in. przed deszczem. Czysta lanolina jako składnik kosmetyków do włosów również ochroni je przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Może być używana w preparatach do pielęgnacji pasm tj. serum, odżywki czy nawilżające maski.

Kosmetyki do pielęgnacji sutków

Lanolina przynosi ulgę również karmiącym matkom. Może być stosowana na podrażnione sutki. Lanolinę kosmetyczną można nakładać na brodawki. Jest składnikiem kremów przyspieszających gojenie. Skład lanoliny sprawia, że posiada ona właściwości ochronne. Jest popularnym składnikiem preparatów dla matek karmiących.

Balsamy do ust

Czysta lanolina uwodniona jest stosowana w przemyśle kosmetycznym również w produktach do pielęgnacji ust. Jeśli twoje wargi są spierzchnięte, przesuszone czy pękające, lanolina czysta może pomóc.

 

Podsumowanie

lanolina


Słowo lanolina pochodzi od słów lana (wełna) i oleum (olej). Oznacza to olej z wełny. Lanolina to substancja pozyskiwana z owczej wełny. Produkowana jest przez gruczoły łojowe tych zwierząt. Jej funkcją jest ochrona skóry owiec przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Lanolina jest woskiem. Mimo podobieństw do sebum człowieka ma jednak inny skład. Czystą lanolinę otrzymuje się przez przepuszczenie wełny owczej przez wirówkę. Lanolinę pozyskuje się po strzeżeniu owiec. Jej zastosowanie w kosmetykach jest szerokie: może być składnikiem kremów do twarzy, balsamów do ciała czy kosmetyków do pielęgnacji włosów. Tworzy na powierzchni skóry delikatnym film, który chroni przed działaniem czynników zewnętrznych. Ten wosk zwierzęcy sprawdzi się w pielęgnacji skóry przesuszonej, szorstkiej i odwodnionej. Ponadto przyspiesza gojenie ran, jest dobrym emolientem oraz intensywnie natłuszcza.

 

 

Bibliografia

  1. Gumkowska A., Damskie laboratorium. Przepisy na domowe kosmetyki, 2016.

 

Monika Smaczniak
Kosmetolog
Ukończyła studia z zakresu kosmetologii specjalistycznej. Specjalizuję się w copywritingu i prowadzeniu social media branży beauty.
Moją pasją jest fotografia portretowa.